19 Şubat 2011 Cumartesi

helva keki

İster ikram edin ister kahvaltıda yiyin, ama mutlaka deneyin ağızda dağılan harika bir lezzet…

malzemeler
300 gr. irmik
200 gr. margarin veya tereyağı (Oda sıcaklığında bekletilmiş)
¾  su bardağı toz şeker
3 yumurtanın sarısı
3 yumurtanın akı
1 limon kabuğu rendesi
100 gr. çekilmiş ceviz.
50 gr. iri ceviz içi
½ kahve kaşığı çekilmiş toz karanfil
1 çorba kaşığı acı badem likörü
1 tatlı kaşığı karbonat
½ çay kaşığı tuz.
Fırınınızı 180 dereceye getirerek ısıtınız. Kenarları yüksek olmayan bir kek kalıbının içini yağlı kağıt ile kaplayınız. Orta boy cam bir kâsede yağı krema kıvamına gelecek şekilde
çırpınız. Şekeri ekleyip çırpmaya devam ediniz.  Yumurta sarılarını da ekledikten sonra mikser yardımıyla iyice çırpınız. İrmik, karbonat, likör, çekilmiş ceviz içi, toz karanfil ve limon kabuğu rendesini ilave ediniz ve iyice karıştırınız . Bir kâsede yumurta aklarını mikserle kar haline getiriniz. Sertleşen yumurta aklarını ve parça ceviz içlerini irmik karışımına ekleyip metal bir kaşıkla güzelce karıştırdıktan sonra önceden ısıttığınız fırına veriniz. 40-50 dakika arası kontrollü olarak pişiriniz. Piştikten sonra fırından alınız ve ılımaya bırakınız. Ilıdıktan sonra kalıptan çıkarınız. Terleme yapmaması için altı üstüne gelecek şekilde tel ızgaranın üstünde soğumasını bekleyiniz ve arzu ettiğiniz şekilde servis ediniz.
merak edenler için not: resimdeki kekin kahverengiliği toz karanfilin sonucudur. kakao kullanılmamıştır.

3 yorum:

  1. Helvalı kek bende denemiştim enfes oluyor.Ellerinize sağlık mutlu pazarlar sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. helvanın kekidemi varmış? niye benim haberim yok yaa :).çok güzel görünüyorr, nasılda duymamışım bu zamana kadar.ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ederiz.Biz de severek yayınladık....

    YanıtlaSil