24 Eylül 2010 Cuma

deniz ürünleri çorbası



Servis adedi
8
Zorluk derecesi
Orta
Hazırlama süresi
30 dakika
Pişirme süresi
40 dakika


Malzemeler
Miktar
Birim fiyat
Tutar
Beyaz etli balık (temizlenmiş)
1/2 kg
15,00
7,50
Kuru soğan (ince doğranmış) 
150 gr
1,00
0,15
Maydanoz  
Birkaç dal
0,10
Defne yaprağı 
2 adet
0,02
2 adet kereviz sapı (ince doğranmış) 
10 gr.
2,50
0,03
Beyaz şarap
150 ml
9,25
1,39
Su  
1 lt
2 çorba kaşığı zeytinyağı  
30 gr.
7,50
0,23
Sarımsak (dövülmüş) 
1 diş
0,02
1 adet havuç (soyulmuş ve ince doğranmış) 
125 gr.
1,50
0,19
Rendelenmiş domates 
425 gr
1,50
0,64
2 adet patates soyulmuş ve doğranmış
250
1,00
0,25
1 çorba kaşığı domates salçası
10 gr.
6,00
0,06
Kıyılmış taze kekik veya ½ çay kaşığı kuru kekik
1 çay kaşığı

0,02
Taze iç midye
350 gr
20,00
7,00
Soyulmuş minik karidesler
175 gr
15
2,63
2 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz
½ demet

0,25
Tuz, karabiber 
0,02

Genel toplam
20,48
Porsiyon maliyeti
2,56


Temizlenip hazırlanmış balıkları dilimler veya küpler haline getirin. Balıkları; 1 adet doğranmış soğan, maydanoz dalları, defne yaprakları, 1 adet doğranmış kereviz sapı, şarap ve su ile birlikte geniş bir sos tenceresine koyun. Kaynadıktan sonra kapağını kapatarak 25 dakika boyunca kısık ateşte pişirin. Balıkları çorba suyunun içinden alın; sebzeleri ise atın. Balığın derisini ve kılçıklarını aldıktan sonra bir kenara alın. Yağı bir tavada kızdırın. Kalan soğanı güzelce doğrayarak dövülmüş sarımsak, kalan doğranmış kereviz sapı ve havuç ile birlikte yumuşayana kadar kavurun, ancak kahverengileşmemesine dikkat edin. Rendelenmiş domatesleri, patatesleri, domates salçasını, kekiği, kenara aldığınız balıkları ve tuz-karabiberini ekleyerek kaynatın. Kaynadıktan sonra kısık ateşte 15 dakika (veya patates yumuşayana kadar) pişirmeye devam edin. Bu sırada, midyeleri güzelce yıkayın. Karides ve midyeleri de tavaya ekleyerek 5 dakika daha  kısık ateşte pişirmeye devam edin. Balıkları tekrar çorba suyuna koyun. Kıyılmış maydanozları da ekleyerek yeniden kaynatın, kaynadıktan sonra 5 dakika daha kısık ateşte pişirin. Gerekiyorsa tuz-karabiber ekleyin. Çorbaları ısıtılmış kâselerde kızarmış tost ekmeği ile birlikte servis edin. Bunun yerine kızarmış tost ekmeğini çorba kâsesinin dibine koyduktan sonra çorbayı üzerine  dökerek de servis yapabilirsiniz.     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder