lazanya fırına girmeden |
Servis adedi | 6 |
Zorluk derecesi | YÜKSEK |
Hazırlık süresi | 1 saat |
Pişme süresi | 40 dakika |
miktar | birim fiyat | Tutar TL | |
1 kutu Lazanya (500 gr.) | 1 kutu | 3,90 | 3,90 |
Taze Kaşar Peyniri veya Mozerella | 600 gr. | 15,00 | 9,00 |
Orta yağlı dana kıyma | 400 gr. | 24,00 | 9,60 |
4 çorba kaşığı salça veya 1 kg rende domates | 1,50 | 1,50 | |
2 adet Kereviz sapı | 10 gr. | 2,50 | 0,03 |
1 küçük soğan ince doğranmış | 100 gr. | 1,00 | 0,10 |
4 diş sarımsak küçük doğranmış veya rende | 8 gr. | 10,00 | 0,08 |
1 adet havuç ince rendelenmiş. | 100 gr. | 1,50 | 0,15 |
½ çay bardağı zeytinyağı | 50 gr. | 7,50 | 0,38 |
1 çay kaşığı toz şeker | 0,01 | ||
1 çay kaşığı muskat rendelenmiş | 0,02 | ||
Tuz,karabiber,kuru nane,kuru fesleğen | 0,03 | ||
½ çay bardağı kırmızı şarap (istenirse) | 50 gr. | 9,25 | 0,46 |
Margarin | 100gr. | 4,00 | 0,40 |
Süt | 1 lt. | 1,75 | 1,75 |
3 çorba kaşığı un | 90 gr. | 1,00 | 0,09 |
Toplam maliyet | 27,50 | ||
Porsiyon maliyeti | 4,58 |
bolognese sosun yapılışı:
soğanlar yağda pembeleştirilir, kıyma ilave edilir, kıymalar suyunu çekene kadar kavrulur, iyice kurutmayacak kadar. daha sonra eğer kullanılacaksa şarap ilave edilir şarabın alkolü uçana kadar birlikte kaynatılır. şarap konulmayacaksa; direkt olarak rendelenmiş havuç, doğranmış kereviz ilave edilir. 3-5 dakika birlikte çevirerek pişirilir. daha sonra salça ilave edilir. salça ile birlikte biraz daha karıştırılarak pişirmeye devam edilir. sonra diğer bütün malzeme sarımsak dahil ilave edilir bir su bardağı sıcak su ilave edilir. kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başladıktan sonra 5-7 dakika daha kaynatılır. Altı söndürülür.
bolonez sos kaynamaya bırakıldıktan sonra beşamel sos yapılmaya başlanır.
beşamel sos
sosun yapımına başlamadan önce fırın 180 dereceye ayarlanarak ısınmaya bırakılır.
sosun yapılışı
yağ tencerede eritilir. un ilave edilerek kahverengileşmemesi için çırpma teli ile sürekli karıştırarak kavrulur. kavurma işlemi bitince karıştırmaya devam ederek yavaş yavaş süt ilave edilir. sütün ½ si ilave edilene kadar devam edilir. karıştırmaya devam edilir. kıvamına bakarak gerektikçe süt ilave edilir. kaynama anında koyu bir domates çorbası kıvamına gelmişse süt ilavesi durdurulur ve 100 gr kadar rende kaşar ilave edilir ve kaşar iyice eriyip kaybolana kadar kaynatılır ve altı söndürülür. Sosların yapımı bittikten sonra yaklaşık 35x45 ölçülerinde derin (derin borcam yoksa lazanya katları 4 yerine 3 olabilir) borcam alınır .daha sonra borcamın tabanına bir tabaka lazanya plakaları yerleştirilir. plakaların üzerine önce bolognese sosun 1/3 ü yayılır, beşamel sosun ¼ ü yayılır , daha sonra rende kaşar ın 1/5 i serpilir. ve 2. lazanya katı yerleştirilir. Aynı işlem 2. ve 3. katlarda da uygulanır. 4. ve son lazanya katının üzerine sadece beşamel sos lazanya plakalarının üzeri tamamen kapanacak şekilde yayılır. beşamel sosun üzerine de tamamı kapanacak şekilde rende kaşar serpilir.
fırına sürülür. pişme süresi yaklaşık 40 dakikadır.
ancak üzerindeki kaşarlar eğer 15-20. dakikadan önce kızarmaya başlarsa fırın ısısı yüksek demektir. bu durumda fırın ısısını 150-160 dereceye düşürmek gerekir. 30 uncu dakikadan sonra heran pişmiş olabilir. üzerinin rengine göre karar verilmesi gerekir. (bu detayları vermemin amacı evlerdeki her fırının termostat ayarlarının aynı olmamasıdır)
soğanlar yağda pembeleştirilir, kıyma ilave edilir, kıymalar suyunu çekene kadar kavrulur, iyice kurutmayacak kadar. daha sonra eğer kullanılacaksa şarap ilave edilir şarabın alkolü uçana kadar birlikte kaynatılır. şarap konulmayacaksa; direkt olarak rendelenmiş havuç, doğranmış kereviz ilave edilir. 3-5 dakika birlikte çevirerek pişirilir. daha sonra salça ilave edilir. salça ile birlikte biraz daha karıştırılarak pişirmeye devam edilir. sonra diğer bütün malzeme sarımsak dahil ilave edilir bir su bardağı sıcak su ilave edilir. kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başladıktan sonra 5-7 dakika daha kaynatılır. Altı söndürülür.
bolonez sos kaynamaya bırakıldıktan sonra beşamel sos yapılmaya başlanır.
beşamel sos
sosun yapımına başlamadan önce fırın 180 dereceye ayarlanarak ısınmaya bırakılır.
sosun yapılışı
yağ tencerede eritilir. un ilave edilerek kahverengileşmemesi için çırpma teli ile sürekli karıştırarak kavrulur. kavurma işlemi bitince karıştırmaya devam ederek yavaş yavaş süt ilave edilir. sütün ½ si ilave edilene kadar devam edilir. karıştırmaya devam edilir. kıvamına bakarak gerektikçe süt ilave edilir. kaynama anında koyu bir domates çorbası kıvamına gelmişse süt ilavesi durdurulur ve 100 gr kadar rende kaşar ilave edilir ve kaşar iyice eriyip kaybolana kadar kaynatılır ve altı söndürülür. Sosların yapımı bittikten sonra yaklaşık 35x45 ölçülerinde derin (derin borcam yoksa lazanya katları 4 yerine 3 olabilir) borcam alınır .daha sonra borcamın tabanına bir tabaka lazanya plakaları yerleştirilir. plakaların üzerine önce bolognese sosun 1/3 ü yayılır, beşamel sosun ¼ ü yayılır , daha sonra rende kaşar ın 1/5 i serpilir. ve 2. lazanya katı yerleştirilir. Aynı işlem 2. ve 3. katlarda da uygulanır. 4. ve son lazanya katının üzerine sadece beşamel sos lazanya plakalarının üzeri tamamen kapanacak şekilde yayılır. beşamel sosun üzerine de tamamı kapanacak şekilde rende kaşar serpilir.
fırına sürülür. pişme süresi yaklaşık 40 dakikadır.
ancak üzerindeki kaşarlar eğer 15-20. dakikadan önce kızarmaya başlarsa fırın ısısı yüksek demektir. bu durumda fırın ısısını 150-160 dereceye düşürmek gerekir. 30 uncu dakikadan sonra heran pişmiş olabilir. üzerinin rengine göre karar verilmesi gerekir. (bu detayları vermemin amacı evlerdeki her fırının termostat ayarlarının aynı olmamasıdır)
NOT: bu tarifi beşamel sos sabit kalmak koşuluyla istediğiniz her sosla uygulayabilirsiniz.
afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder