5 Eylül 2010 Pazar

hamburger

Günümüzde bütün diyet listesi ve menülerinde, ızgarada pişmiş 100 gr dana eti, salata, 2 dilim kızarmış ekmek gibi kombinasyonlara rastlarsınız. peki bir adet hamburgerin içindeki etiyle, domatesi ve maruluyla, soğanıyla, iki dilim kızarmış ekmeğiyle bu kombinasyondan farkı ne ?
Bizce farkı yaratan ve obezitenin suçlusu hamburger değil, birlikte tüketilen  kızarmış patates, soğan halkaları, dondurma, colalar ve gazlı içecekler ile prosesinde kimyasal kullanılan diğer gıdalardır. Bunlardan uzak durdukça, hamburger tüketiminde de aşırıya kaçmadıktan sonra ayran veya taze sıkılmış meyve suları ile tüketildikten sonra hamburgerin hiçbir suçu yoktur.
Son derece lezzetli ev yapımı hamburgerleri hazırlarken değişik garnitürler kullanabilirsiniz.
Servis adedi
       5 adet
Zorluk derecesi
Orta
Hazırlama süresi
15 dakika
Pişirme süresi
15 dakika
Isı ayarları

Fırın yemekleri için (°C)



Ocak üstü yemekler için (düşük-orta-yüksek)
Orta





Malzemeler
Miktar
Birim fiyat
Tutar
Dana kıyması
500 gr.
25,00
12,50
1/3 su bardağı bayat ekmek içi (ufalanmış)
20 gr.
1 fiske tuz
1 fiske karabiber
5 adet kornişon turşu
150 gr.
6,00 
0,90
1 orta boy domates (halka dilimlenmiş)
125 gr.
3,50 
0,44
1 büyük soğan(soyulmuş halka dilimlenmiş)
130 gr.
1,00 
0,13
5 adet marul yaprağı

0,25
5 adet hamburger ekmeği
0,50

2,50
Mayonez (isteğe bağlı)


Ketçap (isteğe bağlı)


Hardal (isteğe bağlı)



Toplam maliyet


16,72
Porsiyon maliyeti


3,35

Orta boy bir kasede kıyma, ekmek içi, tuz ve karabiberi iyice yoğurunuz. Karışımdan 5 adet yüzer gr lık yuvarlak top yapıp avucunuzda yassıltarak bir tabağa koyunuz. (Hamburger köftelerinin daha düzgün olmasını istiyorsanız köfte toplarını iki strech film arasına koyarak bir kg lık konserve kutusu ile bastırarak şekillendirebilirsiniz.)
Hamburger ekmeklerinizi ortadan ikiye ayırıp ızgarada ısıtınız. Köfteleri ızgaraya veya tavaya koyunuz her iki tarafını da iyice kızarana kadar pişiriniz. Köfteler pişince ısıtılmış, sıcak ekmeklerin üzerine konur. Halka soğanları, domates dilimlerini ve marul yaprağını ilave edince diğer ekmek parçasıyla kapatılır. İsteğe bağlı olarak ketçap, hardal ve mayonez eklenebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder