30 Ocak 2011 Pazar
limonatalı kek
Pratik bir tarif olan bu ıslak keki çay sofralarında servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
Kek için:
4 adet yumurta
1 2/3 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvıyağ
1 limon kabuğunun rendesi
1 çay kaşığı karbonat
Limonatası için:
1 limonun suyu
60 gr. Toz şeker
Kek kalıbınızı yağlayınız. Fırınınızı 170 dereceye getirip ısıtınız.
Şeker ve yağı mikserle çırpınız. Yumurtaları birer birer ekleyip çırpmaya devam ediniz. Limon kabuğu rendesini ekleyiniz.
Unu ve karbonatı da birlikte karışımın üzerine eleyip tahta bir kaşıkla karıştırınız.
Unu ve karbonatı da birlikte karışımın üzerine eleyip tahta bir kaşıkla karıştırınız.
Un malzemeye iyice karıştığı zaman kalıba dökünüz ve 40 dakika kadar pişiriniz.
Kek ılıyınca bir limonun suyuna toz şekeri karıştırıp limonata yapınız ve kekin üzerinden başlayarak yanlara doğru dökünüz. Dilimleyerek servis ediniz.
29 Ocak 2011 Cumartesi
levrek-güveçte
Malzemeler 4 kişilik
4 adet levrek (her biri 300-350 gr.)
½ kg kuru soğan piyaz doğranmış
½ kg patates. Elma dilimi şeklinde doğranmış ve önceden haşlanmış.
5-6 defne yaprağı
4 çorba kaşığı sirke
5-6 diş sarımsak ezilmiş
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
1 adet limon ince ince halkalar halinde dilimlenmiş
Tane karabiber
Tuz
Öncelikle levrekleri güzelce temizleyiniz.
Fırını 200 dereceye getirerek ısıtınız.
Balıkların her iki taraflarına keskin bir bıçakla üçer çizik atınız. Hepsinin karın boşluklarını sirke ile ovduktan ve sirkeyi süzdürdükten sonra karın boşlukları dahil olmak üzere bütün balıkları tuzlayınız. Karın boşluklarına birer adet defne yaprağı ile birer diş sarımsağı ezerek yerleştiriniz ve bir kenara alınız.
Büyükçe bir tavaya zeytinyağını koyarak soğanları ilave ediniz ve yaklaşık beş dakika orta ısıda pembeleştiriniz. Tavayı ateşten almadan karabiberleri ilave ederek karıştırınız ve tavayı ocaktan alınız. Soğanların yağını süzerek yağı bir kenarda muhafaza ediniz.
Balıkların sığabileceği büyüklükte bir güveç tepsinin (yoksa fırın tepsisi de olabilir) tabanına yağını süzdüğünüz soğanları alarak yayınız. Levrekleri üzerine diziniz.
Haşlanmış patates dilimlerini çukur bir kabın içerisinde süzmüş olduğunuz yağla yağlayarak balıkların aralarına tepsinin boşluklarına yerleştiriniz. Artan yağı balıkların üzerine gezdirerek balıkları yağlayınız ve ince limon dilimlerini de yerleştirerek fırına sürünüz. 25-30 dakika sonra balıklarınız pişmiş olacaktır.
Afiyet olsun.
sürpriz patates salatası
Bu salatayı hazırlarken daha kolay şekil vermek için haşladığınız patatesleri ve hazırladığınız harcı soğutarak kullanmanız gerekmektedir. Harç olarak içine İtalyan salatası, mayonezli tavuk salatası gibi farklı dolgularda kullanabilirsiniz.

Malzemeler:
Kaplama için:
1 kg. patates
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı nane
İçi için
1 su bardağı süzme yoğurt
3 yemek kaşığı mayonez
2 diş sarımsak (Dövülmüş)
1 adet rendelenmiş havuç
1 çay kaşığı tuz
Süsleme için:
Kırmızı pul biber
Maydanoz yaprakları (ince kıyılmış)
Şeri domates
Patatesleri haşlayıp soyunuz ve bir kâsede eziniz. Baharatları ekleyip yoğurunuz. Yoğurduğunuz pürenin dörtte
birini bir kenara ayırınız. Cam bir kâsenin içini alüminyum folyo ile kaplayınız. Patatesleri ortası çukur olacak şekilde folyonun üzerine bir kaşık yardımıyla sıvayınız. Diğer bir kapta dolgu malzemesini iyice karıştırınız. Oluşturduğunuz çukura hazırladığınız harcı koyunuz. Kâsenin üzerine ayırdığınız patatesi sıvayarak kapatınız. Buzdolabında soğuttuktan sonra bir servis tabağı üzerine ters çeviriniz. Üzerini pul biber ve maydanoz yaprağıyla süsleyebilirsiniz. Etrafına da şeri domatesleri dizdikten sonra servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.28 Ocak 2011 Cuma
salsa sos-salsa de chile rojo
Evinizde hazırlayıp tavuk, ızgara etler, makarnalar ve cipslerin yanında kullanabileceğiniz bu lezzetli sosu acı sevenler çok beğeneceklerdir…
Malzemeler:
1 kg domates
500 gr. Kırmızı jalapeno biber
1 çorba kaşığı elma sirkesi
½ su bardağı zeytinyağı
1 soğan (kabuğu soyulmuş)
2-3 diş sarımsak
2 çay kaşığı tuz
½ çay kaşığı siyah kimyon
2 çay kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı nane
Domateslerin kabuklarını soyup irice doğrayınız ve bir tencereye koyunuz. Biberlerin saplarını kestikten sonra acıdan ellerinizin rahatsız olmasını önlemek için eldiven takarak çekirdeklerini çıkartınız. Soğanı, sarımsağı,
biberleri robottan geçiriniz. Kıydığınız malzemeyi domateslerin üzerine ekleyiniz. Sirke, şeker, zeytinyağı ve baharatları da ekledikten sonra kısık ateşte koyulaşana kadar pişiriniz. Sosunuzu hiç soğutmadan daha önceden kaynatarak dezenfekte ettiğiniz küçük kavanozlara üstte 1,5 cm. boşluk kalacak şekilde doldurup, kapağını kapatarak ters çevirip bir gece bekledikten sonra saklayabilirsiniz.
biberleri robottan geçiriniz. Kıydığınız malzemeyi domateslerin üzerine ekleyiniz. Sirke, şeker, zeytinyağı ve baharatları da ekledikten sonra kısık ateşte koyulaşana kadar pişiriniz. Sosunuzu hiç soğutmadan daha önceden kaynatarak dezenfekte ettiğiniz küçük kavanozlara üstte 1,5 cm. boşluk kalacak şekilde doldurup, kapağını kapatarak ters çevirip bir gece bekledikten sonra saklayabilirsiniz.
Bu sos kuru biberle de yapılabilir. Süs biberiyle karışık normal biber kullanabilirsiniz. Kuru bir tavayı ocağa koyunuz 20 adet kadar kuru biberi 2-3 dakika arkalı önlü ızgara ediniz. Yaptığınız bu işlem biberlerin hem acısını azaltacak hem de daha fazla lezzet katacaktır. Izgara ettiğiniz biberlerin çekirdeklerini çıkartıp sıcak suyun içinde 15-20 dakika yumuşatınız. Sonra bu biberleri çok ince doğrayınız. Tencereyi ocağa koyunuz yağda ince kıyılmış soğanı sote ediniz. Biberleri de ekleyip biraz daha sote ediniz. Domatesleri, ezilmiş sarımsağı ve diğer malzemeyi ekleyip yukarıda anlattığımız şekilde pişiriniz ve kavanozlara alınız.
Etiketler:
ev yapımı,
iştah açıcılar,
meksika mutfağı,
soslar
soğanlı roast beef (rozbif)
Malzemeler 6 kişilik
1 kg dana bonfile (sinir ve yağları temizlenmiş tüm olarak bırakılmış)
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı toz yada pul biber (isteğe göre acı olabilir)
Tuz
2 çorba kaşığı zeytinyağı
½ kg kuru soğan (piyaz yada çok küçük doğranmış)
2 çorba kaşığı teriyaki sos
100 ml hazır kremaBütün baharat malzemesini karıştırınız ve fileto halindeki bonfilenin her tarafına sıvazlayarak sürünüz. Daha sonra İki kaşık zeytinyağı ile yağlayınız ve oda ısısında en az iki saat bekletiniz.
Soğanlı sosun hazırlaması uzun süreceği için bu süre içinde sosun hazırlığına başlamanız gerekmektedir.
Soğanlı sosu hazırlamak için, bir sos tenceresine iki kaşık zeytinyağını koyarak doğranmış soğanları atınız ve çok kısık ateşte kapak kapalı olarak en az bir saat pişiriniz. Soğanlar iyice yumuşayıp erime kıvamına gelince teriyaki sosu ilave ediniz. Beş dakika kadar teriyaki sosla birlikte pişirdikten sonra kremayı ilave ediniz ve iyice karıştırdıktan sonra kremanın kaynamasına izin vermeden sosun altını söndürünüz.
Soğanlı rozbifi ister ızgarada isterseniz de fırında pişirebilirsiniz. Orta veya az pişmiş olarak yemeyi sevenler ızgarada, iyi pişmiş olarak yemeyi sevenler 150 derecede ısıtılmış fırında iki-iki buçuk saatte pişirebilirler. Buna göre hangi yöntemle pişirecekseniz öncelikle fırınınızı veya ızgaranızı kızdırınız. (biz ızgarada olanını tercih ediyoruz)
Izgaranız kızdıktan sonra bonfilenizi ızgaranın üzerine koyarak her bir yüzeyini beşer dakika olmak üzere yaklaşık yirmi-yirmi beş dakika pişiriniz. Bonfileniz piştikten sonra keskin bir bıçakla dilimleyerek, soğanlı sos ister dilimlerin altında ister üstünde olmak üzere sıcak olarak servis ediniz.
taze iç bakla-zeytinyağlı
3 adet yeşil soğan soğan(kabaca doğranmış)
3 kaşık zeytinyağı
1/2 demet dereotu (kıyılmış)
½ limonun suyu
½ limonun suyu
1 kahve kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı un
Bir tencereye zeytinyağını koyup soğanları ekleyerek hafifçe öldürünüz. Baklaları yıkayarak tencereye ekleyiniz. Baklaları da 1-2 dakika kadar soğanla birlikte soteleyiniz, unu ekleyiniz ve karıştırınız. Üzerini örtecek kadar
kaynar su ilave edip tuz, karabiber ve şekeri ekleyiniz. Limon suyunu gezdiriniz ve kararmaması için kaynayana kadar üzerini yağlı fırın kâğıdı ile kapatınız. Kaynayınca tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte baklalar yumuşayıncaya kadar pişiriniz. Ocağı söndürüp baklaların soğumasını bekleyiniz. Servis tabağına alıp dereotuyla süsleyerek servis yapınız.
Etiketler:
akdeniz mutfağı,
bakliyat yemekleri,
ege mutfağı,
klasik mutfak,
levanten mutfağı,
mezeler,
pratik tarifler,
rum mutfağı,
sebze yemekleri,
sebze yemekleri (taze sebzeler),
yöresel yemekler,
zeytinyağlılar
27 Ocak 2011 Perşembe
ısırgan otlu sac böreği
Isırgan otuna ege'de genel olarak dalgan da denir. Yüzyıllardır bilinen bu otun yararları saymakla bitmez. Kök, gövde, yaprak ve tohumlarından yapılan çaylar çok yararlıdır. Saç bakımında da çok sık olarak kullanılmaktadır.
Biz bu tarifimizde ısırgan otuyla börek içi hazırladık. Ayrıca ısırgan otu çorbası ve dalgan döndermesi de çok sevilerek yenir. Isırgan otunu yıkayıp temizlerken elinizi kaşındırmaması için eldiven kullanınız.
Malzemeler:
1 kg un
Su
Tuz
1 kg ısırgan otu (Yıkanmış, ince kıyılmış)
2 adet pırasa sapı (İnce doğranmış)
250 gr. lor peyniri veya böreklik peynir
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Tereyağı (Böreklerin üzerine sürmek için)
Unu hamur yoğuracağınız kaba alın. Ortasını açarak su ve tuzu ekleyin. Pürtüksüz bir hamur elde edene kadar İyice yoğurun ve yoğurma işleminiz bitince üzerini temiz bir bezle örtüp dinlendirin.
Hamurunuz dinlenirken büyük bir tavaya yağınızı koyunuz. Pırasa saplarını ekleyip kavurunuz. Isırgan otlarını da ekleyip biraz daha kavurunuz. Tuz ve karabiberi ekledikten sonra ocağı söndürünüz. Peyniri ekleyip karıştırınız.
Dinlenmiş olan hamurunuzdan yumurta büyüklüğünde bezeler yapıp oklava ile 30 cm. çapında yufkalar açın. Hazırladığınız içi açtığınız yufkanın yarısına koyup diğer yarısını da üzerine kapatınız. Yarım ay şekline getiriniz ve pişerken açılmamaları için kenarlarını bastırınız. Böreklerinizi sac veya büyük bir teflon tavada her iki tarafını da pişiriniz. Pişen böreklerinizin üzerine hamur fırçası yardımıyla tereyağı sürünüz. Yumuşak kalmaları için üzerlerini örtünüz. Sıcak sıcak servis yapınız.
Etiketler:
ara sıcaklar,
atıştırmalıklar,
börekler,
çörekler,
ege mutfağı,
ege otları,
hamur işleri,
klasik mutfak,
ot yemekleri,
otlu tarifler,
pratik tarifler,
sebze yemekleri,
sebze yemekleri (taze sebzeler),
yöresel yemekler
25 Ocak 2011 Salı
nar ekşisi yapımı
Salataların üzerine çok yakışan nar ekşisini evinizde de yapabilirsiniz.
Nar ekşisi yapmanın en pratik ve kolay yolu; Önce portakal suyu yapmak için kullandığınız pres ile narların suyunu çıkarınız. Daha sonra -nar suyu asitli olduğu için- çelik veya emaye bir tencerede ve bir kevgir yardımıyla sürekli havalandırarak pekmez kıvamına gelene kadar kısık ateşte kaynatınız. Nar suyunuz koyulaşıp pekmez kıvamına gelince ateşten alınız. Soğuduktan sonra, kaynayan suyun içinde en az yirmi dakika tutarak dezenfekte etmiş olduğunuz cam şişe veya kavanozlara doldurarak serin bir yerde saklayınız ve ihtiyacınız oldukça kullanınız.
sütlü yayla çorbası
Kışın sofralarımızın vazgeçilmez tadı yayla çorbasını severek yiyeceğinizi umuyoruz.
Malzemeler:
3 çorba kaşığı tereyağı
4 çorba kaşığı un
6 bardak su
1 bardak kaynar süt
1 bardak kaynar et suyu
3 çorba kaşığı pirinç (yıkanmış)
1 yumurtanın sarısı
250 gr. yoğurt
1 limonun suyu
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kuru nane
Tarif:
Bir tavada tereyağını eritiniz ve unu kavurunuz. Ilımaya bırakınız. Bir tencereye 6 bardak suyu koyunuz ve pirinçleri ekleyip haşlayınız. Kaynar sütü ve et suyunu karıştırarak ekleyiniz. Tavadaki tereyağı un karışımını da
tencereye ekleyiniz. Bu sırada yumurta sarısını cam bir kaseye koyup sürekli çırparak limon suyu ve yoğurdu ekleyiniz. Hazırladığınız terbiyeyi kaynamakta olan çorbaya azar azar yediriniz. Terbiyeyle de 5 dakika kadar kaynattıktan sonra tuzu ve naneyi ekleyiniz. 2-3 dakika daha kaynatıp ocağı söndürünüz.
yarma pilavı
Malzemeler
½ kg aşurelik buğday
1 adet kuru soğan doğranmış
1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
½ çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı pul biber
3 su bardağı et suyu
1 çorba kaşığı zeytinyağı
3 çorba kaşığı tereyağı
Tuz
Aşurelik buğdayı büyükçe bir tencerede bir taşım kaynatın ve bir kenarda en az iki-üç saat bekletin. (bu işlemi akşamdan yapıp sabaha kadar da bekletebilirsiniz)
Tereyağını zeytinyağı ile birlikte pilav tenceresinde kızdırınız ve soğanları atınız. Bu arada önceden bekletmekte olduğunuz buğdayın suyunu süzünüz. Soğanlar hafif karamelize olduktan sonra süzdüğünüz buğdayı ilave ediniz ve daha sonra baharatları ve tuzu ekleyiniz. Et suyunu da ekledikten sonra kısık ateşte tencerenin kapağı kapalı olarak 15-20 dakika pişirerek altını söndürünüz ve demlenmeye bırakınız. Yaklaşık on beş dakika kadar demlendikten sonra servis yapınız.
24 Ocak 2011 Pazartesi
mücver
Çok lezzetli bir atıştırmalık olan mücverlerinizi küçük küçük kızartırsanız meze olarak da sunabilirsiniz. Ayrıca kızartma yemek istemeyenler verdiğimiz tarifin ununu biraz fazlalaştırıp tepsiye yayıp fırında da pişirebilirler.
Malzemeler:
4 orta boy kabak
½ su bardağı elenmiş un (4 çorba kaşığı)
4 çorba kaşığı gravyer peyniri
1 yumurta (az çırpılmış)
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
2-3 diş sarımsak
½ demet kıyılmış dereotu
Kızartma yağı
Kabakları rendeleyip kâğıt havlu içerisinde sıkarak fazla suyunu alınız. Büyük bir derin kaba alıp yumurta, gravyer peyniri, tuz, karabiber, dereotunu ekleyiniz. Elenmiş unu da ekledikten sonra karıştırınız. Un az gelirse
biraz daha ekleyebilirsiniz.Geniş bir tavaya yağı koyunuz. Orta ateşte kızdırınız. Yağ kızınca hazırladığınız mücver hamurunu çorba kaşığıyla alıp başka bir çorba kaşığı yardımıyla birbirine yapışmayacak şekilde seyrek olarak koyunuz. Her iki tarafı da kızarınca bir servis tabağına alınız.
Ilık ya da soğuk servis edebilirsiniz. Arzu edenler sarımsaklı yoğurt eşliğinde de tüketebilirler.
Gravyer yerine beyaz peynir de kullanabilirsiniz.
23 Ocak 2011 Pazar
yoğurtlu kebap
Yoğurtlu kebabınızı pide üzerinde hazırlayabileceğiniz gibi kızarmış kibrit çöpü patates üzerinde de servis edebilirsiniz.
Malzemeler: 4 kişilik
500 gr. Dana eti bir cm lik şeritler halinde doğranmış
1 adet kuru soğan ince doğranmış
8-10 diş sarımsak
4 adet küçük pide
1 çorba kaşığı biber salçası
500 gr. yoğurt
2 adet domates
4 adet biber
2 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz.
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Kekik
Kimyon
Pul biber
Uygun bir tencerede İnce doğranmış soğanı zeytinyağında sarartınız ve etleri ilave ediniz. Etler iyice yumuşayana kadar kısık ateşte kendi suyunda pişiriniz. Etlerin pişmesine yakın bütün baharatları, tuzu ve 5-6
diş sarımsağı tüm olarak atarak birkaç dakika daha soteleyerek etlerin suyunu çektiriniz. Etler suyunu çektikten sonra salçayı ilave ediniz ve bir çay bardağı kadar kaynar su ilave ederek birkaç dakika daha kaynatarak tencerenin altını kısınız.Bu arada pideleri teflon tavada tüm olarak kızartarak çıtır hale getiriniz ve 2x2 cm büyüklüğünde doğrayarak tabaklara alınız. Kalan sarımsakları tuzla döverek yoğurda ilave ediniz ve pidelerin üzerine eşit şekilde dağıtınız.
Etin altını söndürerek hazırlamış olduğunuz tabaklara bölüştürünüz, domatesleri elma dilimi şeklinde, biberleri de 3-4 cm uzunluğunda keserek tabakların süslemesinde kullanınız. Üzerlerine kıyılmış maydanoz serperek servis yapınız.
erişte çorbası - yeşil mercimekli
Yöresel tatları sevenler için yeşil mercimekli erişte çorbası besleyici ve çok lezzetlidir.
Soğuk kış günleri için sıcak bir tercih.
malzemeler: 6 kişilik
1 çay bardağı yeşil mercimek (3-4 saat ılık suda bekletilmiş)
1 su bardağı erişte
2 çorba kaşığı tereyağı
1 su bardağı yoğurt
1 yumurta
tuz
1 tatlı kaşığı kuru nane
8 su bardağı et suyu
Uygun büyüklükte bir tencereye et suyunu koyarak altını yakınız. Yeşil mercimekleri, (içinde bekletmekte olduğunuz suyunu süzerek) kaynamakta olan et suyuna ilave ediniz. Yaklaşık otuz dakika haşladıktan sonra
erişteleri ilave ediniz ve birlikte 10 dakika kadar daha erişteler pişene kadar kaynatınız.Diğer tarafta çukur bir kasenin içinde yumurtayı çırpınız. Daha sonra yoğurdu ilave ediniz ve pürtüksüz, homojen bir karışım elde edene kadar çırpmaya devam edin.
Yumurta yoğurt karışımı çırpma işlemi bitince kaynamakta olan mercimekli eriştenin suyundan kepçe ile alarak karışıma yavaş yavaş ekleyiniz. İki veya üç kepçe bu işlemi tekrar ediniz. (Bundan amaç kaynamakta olan çorbanın ısısı ile yoğurtlu sosun ısı dengesini sağlayarak yoğurt ve yumurtanın kesilmesini önlemektir.) Yoğurtlu sosu tencereye karıştırarak ekleyiniz. Çorbanız tekrar kaynamaya başladıktan sonra tereyağını, tuzu ve kuru naneyi ekleyerek 3-5 dakika kadar daha kaynatınız ve sıcak sıcak servis yapınız.
Arzu edenler biberli tereyağı yaparak servis anında kaselere ilave edebilir.
Afiyet olsun.
22 Ocak 2011 Cumartesi
patates püresi (adaçaylı)
Patates püresine adaçayı nefis bir lezzet ve hoş bir koku veriyor. Adaçayı yerine fesleğen de kullanabilirsiniz. Izgara etlerin, kebapların ve tavuk yemeklerinin yanında sunacağınız adaçaylı püre tek başına tüketildiğinde bile mükemmel bir lezzettir.
Malzemeler:4 kişilik
1/2 kg. patates
1/2 su bardağı süt
1 çorba kaşığı tereyağı
100 gr. rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz
Karabiber
Muskat (ince rendelenmiş)
1 kahve kaşığı kurutulmuş adaçayı yaprağı (2-3 dakika sıcak suda bekletilmiş)
Patatesleri haşlayıp soyunuz. Patates ezicisiyle eziniz veya ince rendeleyiniz. Bir tencerede tereyağı eritiniz. Patatesleri ekleyip sütle karıştırınız.
Kaşar peyniri, tuz, karabiber, rendelenmiş muskat ve adaçayı yapraklarını da ekledikten sonra kaşar peyniri iyice eriyip patatesle homojen bir yapıya kavuşana kadar karıştıra karıştıra pişirerek ocağı kapatınız.
Kaşar peyniri, tuz, karabiber, rendelenmiş muskat ve adaçayı yapraklarını da ekledikten sonra kaşar peyniri iyice eriyip patatesle homojen bir yapıya kavuşana kadar karıştıra karıştıra pişirerek ocağı kapatınız.
Sıcak olarak servis ediniz.
kedidili ile kolay pasta (dağ çilekli)
Son derece pratik bir tarif olan bu pastayı çikolatayı sevenler çok beğeneceklerdir.
DAĞ ÇİLEĞİ (Arbutus Unedo)
Dağ çileğinin diğer bilinen isimleri kocayemiş, yaban dağ çileği, davulga ve bazı yerlerde de ayı yemişidir.( Ayılar çok sevdiği için bu ismi almıştır.)
İzmir’de sonbahardan itibaren dağ çilekleri sepetlerin içerisinde satılıyor. Çikolatayla çok yakışan yaban dağ çilekleri çok lezzetli olduğu gibi süslemelerde de çok güzel görünüyor. Meyvelerinin güzelliği kadar beyaz çiçekleri de çok güzeldir. Sarımsı kırmızımsı bir meyvesi olan dağ çileğinin çok şifalı olduğu bilinmektedir. Çok güçlü olan bu meyvenin alerjik etkisine dikkat etmek gerekir. Meyveleri çiğ olarak yendiği gibi reçeli ve marmeladı da yapılmaktadır.
Balıkesir’de arıcılar çok faydalı bir bal olan kocayemiş balı (davulga balı; acı bal)üretmişlerdir. Dünyada özellikle Akdeniz kuşağında yetişir. Yurdumuzda Ege ve Marmara bölgesinde yetişenlerin meyveleri diğer bölgelere göre daha iridir.
Malzemeler:
25 cm. lik kare borcama göre;
Tepsinizin büyüklüğüne göre malzemeleri düzenleyebilirsiniz. Puding ve sosu yaparken üzerinde yazan süt miktarından biraz daha az kullanınız.
1,5 paket kedidili bisküvi
1 paket hazır bitter çikolatalı puding
1 paket hazır çikolata sosu
Puding ve sos için süt
¾ bardak ılık süt
Dağ çileği (İsteğe bağlı olarak muz veya çilek de kullanabilirsiniz.)
Kare bir tepsi hazırlayınız. Pudinginizi paketteki tarife göre hazırlayınız. Sadece süt miktarını yarım bardak kadar eksik koyunuz. Kedidillerini ılık sütle ıslatıp bir kat tepsiye koyunuz. Ilıyan pudinginizin yarıdan fazlasını bisküvilerin üzerine dökerek düzgün bir şekilde yaydırınız. Çikolata sosunu da paketteki tarife göre kullanıp süt miktarını azaltınız. İkinci kat kedidillerini de sütle ıslatıp dizdikten sonra önce pudinginizi sonra ılıyan çikolata sosunu dökünüz. Sos soğuduktan sonra dağ çileğiyle süsleyip dolaba koyunuz. İstediğiniz zaman servis yapınız.
21 Ocak 2011 Cuma
marul göbeğinde kalamar dolması
malzemeler
1 adet göbek marul
8 adet küçük kalamar
500 gr. çim çim karides
yaprak jelatin
1 adet göbek marul
8 adet küçük kalamar
500 gr. çim çim karides
yaprak jelatin
calzone
Malzemeler 4 kişilik
Hamuru İçin
500 gr un
20 gr yaş taze maya
2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı şeker
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı sirke
1 su bardağı ılık su
Un, tuz ve şekeri derin bir hamur yoğurma kâsesi içine eleyiniz. Elediğiniz malzemenin ortasını çukurlaştırarak taze mayayı ufalayıp ekleyiniz. Daha sonra zeytinyağı ve sirkeyi ekledikten sonra sıcağa yakın ılık suyu da (50 dereceyi geçmemeli) ilave ederek pürtüksüz bir hamur elde edene kadar yaklaşık yirmi dakika yoğurunuz. Yoğurma işlemi bittikten sonra hamuru dört eşit parçaya ayırarak elinizde yuvarlayınız ve bir hamur tahtasını unladıktan sonra tahtanın üzerine alınız ve ince bir bezle örterek en az yirmi dakika dinlenmeye bırakınız. Dinlendirdiğiniz hamur topları ilk hacimlerinin iki katı kadar kabardıktan sonra her birini merdane yardımıyla otuz cm çapında olacak şekilde açınız.
İçinin Malzemesi
4 adet marul yaprağı
12 ince dilim sucuk
4 adet dana sosis (ince doğranmış)
8 dilim salam
250 gr mozzarella veya taze kaşar peyniri (rendelenmiş)
12 adet siyah zeytin, çekirdekleri çıkarılmış ve ikiye bölünmüş
1 adet domates ince dilimlenmiş
1 çay kaşığı kekik
1 yumurtanın sarısı
Önce fırınınızı 200 dereceye getirerek ısıtınız.
Açmış olduğunuz hamurların ayrı ayrı her birinin yarı taraflarına önce marul yaprağını daha sonra sucuk, salam, sosis, zeytin, domates ve kekiği ekledikten sonra rendelenmiş kaşar peynirini de koyarak yarım ay biçiminde kapatınız. Hamurların pişerken açılmamaları için kenarlarına çatal batırınız. Üstlerine yumurta sarısını sürdükten sonra fırına sürünüz. Yaklaşık on dakika üzerleri kızarana kadar pişiriniz.
Afiyet olsun.
yeşil elmalı salata
Malzemeler
1 adet marul
1 adet granny smith elma
Ceviz içi
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1/2 limonun suyu
1 çay kaşığı tuz
Tarif:
Marulları güzelce yıkadıktan sonra elinizle kopararak parçalayınız veya bıçakla iri iri doğrayınız ve salata tabağına alınız. Elmayı yıkayınız, kabuğunu soymadan çekirdeklerini çıkartınız ve küp şeklinde doğrayınız.
Zeytinyağı, limon suyu ve tuzu koyarak iyice karıştırınız ve sos haline getiriniz. Hazırladığınız sosu salata tabağına aldığınız marulların üzerine dökünüz. Ceviz içlerini salatanızın üzerine serperek servis yapınız.
Zeytinyağı, limon suyu ve tuzu koyarak iyice karıştırınız ve sos haline getiriniz. Hazırladığınız sosu salata tabağına aldığınız marulların üzerine dökünüz. Ceviz içlerini salatanızın üzerine serperek servis yapınız.
19 Ocak 2011 Çarşamba
talaş böreği (kebabı)
(pratik talaş böreği)
Bu böreğin tarifini şimdilik pratik şekliyle hazır milföy hamuruyla yapılışını vereceğiz. ilerleyen tarihlerde de milföy hamurunun hazırlanışını anlatacağız.
malzemeler
1 paket (20 parça) hazır milföy hamuru
2 adet iri kuru soğan doğranmış
500 gr orta yağlı kuzu eti (çok küçük doğranmış)
1 demet maydanoz (kıyılmış)
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı kimyon
1 adet yumurtanın sarısı
çöreotu
Fırınınızı 180 dereceye getirerek ısıtınız.
Donmuş olan milföy hamuru parçalarını mutfak tezgahına teker teker yayınız. Fırın tepsinize yağlı kağıt yerleştiriniz.
Daha sonra bir tencere yada tavada soğanları öldürünüz. Etleri ekleyerek 15-20 dakika kadar soteleyiniz. Maydanoz ve baharatları ekleyip iyice karıştırdıktan sonra ılıması için bir kenara alınız.Bu işlemleri yaparken fırınınız ısınmış ve tezgah üzerindeki hamurların da buzu çözülmüş olmaları gerekir.
Hazırlamış olduğunuz börek içini her bir hamur parçasının üzerine paylaştırarak rulo haline getiriniz. Ruloların ek yerleri alta gelecek şekilde fırın tepsisine diziniz ve her birinin üzerine yumurta sarısından sürerek çöreotunu serpiniz. Tepsiyi fırına sürünüz ve 25-30 dakika 15. dakikadan sonra kontrollü olarak pişiriniz.
18 Ocak 2011 Salı
pastırmalı kuru fasulye
Hem kuru fasulyeyi hem pastırmayı sevenler için mükemmel bir birleşim… Afiyet olsun.
Malzemeler:
2 bardak kuru fasulye (akşamdan ıslatılmış)
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet kuru soğan(küçük doğranmış)
1 çorba kaşığı dolusu biber salçası
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı toz çemen
1 fiske tuz
150 gr. Pastırma (3x3 cm doğranmış ve çemenlerinden temizlenmiş)
1 tatlı kaşığı un.
Tarif:
Akşamdan ıslattığınız kuru fasulyeyi haşlayınız. Fasulyelerin pişmesine yakın bir tavaya yağı koyunuz ve soğanları ekleyiniz. Soğanlar sararınca pastırmayı ekleyip soğanlarla birlikte 1-2 dakika öldürünüz, daha sonra
unu ekleyip biraz daha kavurduktan sonra salçayı ekleyiniz ve bütün malzemeyi birbirine karıştırınız. Tenceredeki fasulyenin haşlama suyundan alarak sosu sulandırıp bir taşım kaynatınız ve fasulyelerin olduğu tencereye aktardıktan sonra tuz, pul biber, kimyon ve toz çemeni ekleyiniz ve fasulyeler iyice yumuşayıncaya kadar pişiriniz.
unu ekleyip biraz daha kavurduktan sonra salçayı ekleyiniz ve bütün malzemeyi birbirine karıştırınız. Tenceredeki fasulyenin haşlama suyundan alarak sosu sulandırıp bir taşım kaynatınız ve fasulyelerin olduğu tencereye aktardıktan sonra tuz, pul biber, kimyon ve toz çemeni ekleyiniz ve fasulyeler iyice yumuşayıncaya kadar pişiriniz.
17 Ocak 2011 Pazartesi
ısırgan otu (dalgan) çorbası
Isırgan otunu yıkarken ellerinizi kaşındırmaması için eldiven takınız.
Malzemeler:
1 demet ayıklanıp yıkanmış ısırgan otu(dalgan)
2 adet pırasa sapı (ince doğranmış)
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı un
1 su bardağı soğuk süt
4 su bardağı etsuyu
1 çay kaşığı tuz
2 çorba kaşığı un
1 su bardağı soğuk süt
4 su bardağı etsuyu
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Tencereye zeytinyağını koyun. Yağ kızınca pırasaları atıp kavurun. Pırasalar kavrulunca yıkayıp doğradığınız ısırganları ekleyin ve birkaç dakika daha kavurun ısırganlarda kavrulunca ununu ilave edin. Unla da
kavurduktan sonra sütü yavaş yavaş karıştırarak ekleyin (unun topaklanmaması için). Daha sonra et suyunu ekleyin. Tuz ve karabiberinizi de attıktan sonra tencerenin kapağını aralık bırakarak ve arasıra karıştırarak kaynatın. Çorbanız pişince söndürün. Sıcak sıcak servis yapın.
kavurduktan sonra sütü yavaş yavaş karıştırarak ekleyin (unun topaklanmaması için). Daha sonra et suyunu ekleyin. Tuz ve karabiberinizi de attıktan sonra tencerenin kapağını aralık bırakarak ve arasıra karıştırarak kaynatın. Çorbanız pişince söndürün. Sıcak sıcak servis yapın.
cannelloni (tavuklu-mantarlı)
İtalyan mutfağının klasiklerinden biri olan ve yaygın olarak tüketilen cannelloni özellikle gençlerin favorisidir.
Malzemeler 4 kişilik
16 parça hazır lazanya plakası veya (makarna hamurundan açılmış ve 10 x 15 cm ebadında kesilmiş parçalar)
3 su bardağı napolitan sos
400 gr kemiksiz piliç eti çok küçük doğranmış
250 gr taze mantar doğranmış
1 adet soğan ince doğranmış
Karabiber
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı adaçayı
Tuz
3 çorba kaşığı zeytinyağı
100 gr ricotta peynir veya kaşar loru
2 çorba kaşığı toz parmesan
1 adet yumurtanın sarısı
250 gr mozzarella veya taze kaşar (rendelenmiş)
Fırınınızı 170 dereceye getirerek ısıtınız. Doğranmış soğanları zeytinyağında pembeleştiriniz ve doğranmış mantarları ekleyerek sulandırmadan soteleyiniz. Daha sonra piliç etini ilave ediniz ve etler pişene kadar sotelemeye devam ediniz. Tuz, karabiber, kekik ve adaçayını ilave ederek karıştırınız ve ateşten alınız. Sotelediğiniz mantarlı piliç karışımına ricotta peyniri (veya kaşar loru), toz parmesanı ve yumurtayı ekleyip karıştırarak cannelloninin içini hazırlayınız.
Büyükçe bir tencerede su kaynatarak lazanya plakalarını 3-5 dakika kadar haşlayınız ve suyunu süzerek soğumaya bırakınız.
Fırına dayanıklı bir cam tepsinin tabanına napolitan sosun bir bardağını koyarak yaydırınız. Her bir lazanya plakasının içine hazırladığınız içten koyarak rulo şeklinde sarınız. Sardığınız ruloları her biri birbirine temas edecek şekilde sosun üzerine diziniz. Dizme işlemi bitince napolitan sosun geri kalan kısmını cannelloni rulolarının üzerine dökerek iyice yaydırınız. Rendelenmiş mozzarella veya kaşar peynirini sosun üzerine yaydırınız ve önceden ısıttığınız fırında 40 dakika kadar üzeri kızarana kadar pişiriniz.
Ilıyınca servis ediniz.
16 Ocak 2011 Pazar
kuru börülce yemeği
Karnı kara da denilen kuru börülce bitkisel proteinler ve C vitamini açısından zengindir. Ege bölgesinde börülcenin tazesinin salatası (börülce turşusu veya tarator) ayrıca zeytinyağlı yemeği yapılır. Kuru börülce aynı zamanda tarhana çorbasına eklenerek de tüketilmektedir.
Kuru börülce ile yapılan piyaz da çok lezzetlidir.
Biz size bu gün kuru börülce yemeğinin tarifini vereceğiz.Malzemeler;
2 su bardağı kuru börülce
2 adet kuru soğan (Küçük doğranmış)
1 yemek kaşığı biber salçası
2 adet kurutulmuş süs biberi veya Arnavut biberi
3 kaşık zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
Tarif:
Börülceleri bir gece önceden suda ıslatınız. Bir tencerede suyu kaynatınız. Islatılmış olan börülceleri süzdükten sonra kaynamakta olan suyun içerisine atınız. Pişmesine yakın bir tavada yağda soğanları sarartınız ve salçayı ekleyerek sosunu hazırlayınız.
Hazırladığınız sosu kaynamakta olan börülcenin içerisine atınız. Tuz ve süs biberlerini de attıktan sonra pişmesini bekleyiniz.
Börülceniz ılıdıktan sonra servis yapabilirsiniz.
Hazırladığınız sosu kaynamakta olan börülcenin içerisine atınız. Tuz ve süs biberlerini de attıktan sonra pişmesini bekleyiniz.
15 Ocak 2011 Cumartesi
çikolatalı portakal suflesi
Portakal ve çikolatanın bütünleşmesiyle hazırlayabileceğiniz, hafif ve lezzetli bir tatlı olan bu sufleyi, portakal kâselerinin içerisinde yemeklerden sonra servis edebilirsiniz. İsteğe bağlı olarak kakao ilave etmeden sade olarak da hazırlayabilirsiniz.
Malzemeler:
8 adet büyük boy portakal
2 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı kakao
2 çorba kaşığı toz şeker
1 su bardağı kaynar süt
4 yumurta sarısı
5 yumurta akı
1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi
1 portakalın suyu
Tarif:
Öncelikle portakalların dışını kapatacak şekilde alüminyum folyodan 8 parça kesiniz. Portakalların tepesini 2 cm kadar kesiniz. İçlerini bir kaşıkla oyunuz. Her portakalı kestiğiniz alüminyum folyo parçalarının ortasına koyarak portakalları kaplayınız. Daha sonra alüminyumların fazlalıklarını kesiniz. Portakallarla alüminyum aynı hizada olmalıdır. Portakalları fırına koyacağınız derin bir kaba alıp kenarda bekletiniz.
Fırınınızı 180 dereceye getiriniz.
Ocağınızın üzerine bir tencere koyunuz ve tereyağını eritiniz. Tencereyi ocaktan alınız, unu tahta bir kaşıkla tereyağına yediriniz. Kremamsı bir hal alınca sıcak sütü sürekli karıştırarak azar azar ekleyiniz.
Tencereyi tekrar ateşe koyunuz ve pürtüksüz bir hale gelene kadar karıştırarak 2 dakika kadar pişiriniz. Portakal suyu ve kabuğunu ekleyip, pürtüksüz bir kıvama gelene kadar karıştırınız ve ocağı söndürerek ılımaya bırakınız.
Bir kapta yumurta sarılarını şekerle birlikte çırpıcı yardımıyla beyazlaşana kadar çırpınız. Kakaoyu ekleyip biraz daha çırptıktan sonra ılımış olan portakallı karışıma ekleyiniz.
Büyük bir cam kâsede yumurta aklarını mikserle iyice kabarıp kar haline gelene kadar çırpınız. Metal bir kaşıkla yumurta akını, portakallı karışımın içine boşaltınız ve çırpmadan yavaş yavaş karıştırarak homojen hale getiriniz.
Bu karışımı hazırladığınız portakal kâselerinin içerisine 2/3 ünü geçmeyecek şekilde boşluk bırakarak taksim ediniz ve önceden ısıttığınız fırına sürünüz. 20 dakika kadar pişirdikten ve üzerleri hafifçe kızarmaya başladıktan sonra fırından çıkarınız.
Alüminyum folyoları çıkarınız ve suflelerinizi ılık olarak servis ediniz.
tekir tava
Tekir balığı barbunya balığına çok benzer ve balıkları çok iyi bilmeyenler kolaylıkla birbirine karıştırabilirler.Tekiri barbunyadan ayıran özelliği solungaçlarından başlayıp kuyruğuna kadar devam eden ince sarı renkli bir çizgidir. Denizin kumluk tabanlarında yaşar ve oldukça da lezzetlidir.
Şu sıralar mevsimi olduğu için bu tarifi yayınlamayı gerekli gördük.
Bu tarifi barbunya balığı için de uygulayabilirsiniz.
Malzemeler
1 kg tekir balığı
Yeteri kadar (fırınlanmış) mısır unu
Tuz
Yeteri kadar zeytinyağı
Balıklarınızı temizledikten sonra (temizlenmiş olarak da satın alabilirsiniz) bir mutfak havlusunun üzerine yayınız ve
başka bir mutfak havlusu ile üzerlerini kapatarak 10-15 dakika kadar bekleterek kurumalarını sağlayınız. Daha sonra bütün balıkları tuzlayınız. Balıkları tuzladıktan sonra mısır ununa bulayınız. Diğer tarafta genişçe bir tavaya zeytinyağını koyunuz ve kızdırınız. Yağınız kızdıktan sonra balıkları teker teker tavaya diziniz ve her iki taraflarını kızarana kadar pişiriniz. Balıklarınızın çıtır olmasını istiyorsanız yağ ölçünüzün çok az olması gerekir.
Nar ekşili roka salatası eşliğinde mükemmel bir sunum olur.
Afiyet olsun.
14 Ocak 2011 Cuma
mantı çorbası
Doyurucu bir yemek olan mantı çorbasını hazır mantı ile yapmanız pratik bir çözüm olacaktır. Arzu edenler mantısını kendileri de açabilir. Sumak ekşisi desteğiyle farklı bir lezzet yakalayabileceğiniz gibi, sumak bulamazsanız limon suyu da ekleyebilirsiniz.
Malzemeler 6 kişilik
8 bardak et suyu
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı mantı
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı pul biber
1,5 tatlı kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı kimyon
Tuz
Karabiber
1 çay bardağı sumak ekşisi
2 yemek kaşığı tereyağı veya 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Terbiyesi için:
1 yumurta
4 yemek kaşığı süzme yoğurt
Tarif:
Yağda salçayı 1-2 dakika kavurunuz. Kavurma işlemi bitince etsuyunu ve sumak ekşisini ekleyiniz . Su kaynayınca haşlanmış nohutu ve mantıyı ekleyiniz.
On dakika kadar sonra tuz, karabiber, kimyon ve pul biberi ekleyiniz. Mantıların pişmesine yakın 3-4 dakika önce yumurta ve yoğurdu çırparak terbiye yapınız ve kesilmesine izin vermeden yavaş yavaş çorbaya ekleyiniz. Terbiyeyi ekledikten 3 dakika kadar sonra kuru naneyi ekleyip bir taşım daha kaynatınız ve ocağın altını kapatınız.Çorbanız hazırdır.
Not: Tarifteki süreler fırınlanmış hazır mantı kullanılacağı varsayılarak verilmiştir. Taze açılmış mantı için kaynamakta olan suya attıktan sonra 3-4 dakika yetecektir.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)