Malzemeler 4 kişilik
4 adet levrek (her biri 300-350 gr.)
½ kg kuru soğan piyaz doğranmış
½ kg patates. Elma dilimi şeklinde doğranmış ve önceden haşlanmış.
5-6 defne yaprağı
4 çorba kaşığı sirke
5-6 diş sarımsak ezilmiş
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
1 adet limon ince ince halkalar halinde dilimlenmiş
Tane karabiber
Tuz
Öncelikle levrekleri güzelce temizleyiniz.
Fırını 200 dereceye getirerek ısıtınız.
Balıkların her iki taraflarına keskin bir bıçakla üçer çizik atınız. Hepsinin karın boşluklarını sirke ile ovduktan ve sirkeyi süzdürdükten sonra karın boşlukları dahil olmak üzere bütün balıkları tuzlayınız. Karın boşluklarına birer adet defne yaprağı ile birer diş sarımsağı ezerek yerleştiriniz ve bir kenara alınız.
Büyükçe bir tavaya zeytinyağını koyarak soğanları ilave ediniz ve yaklaşık beş dakika orta ısıda pembeleştiriniz. Tavayı ateşten almadan karabiberleri ilave ederek karıştırınız ve tavayı ocaktan alınız. Soğanların yağını süzerek yağı bir kenarda muhafaza ediniz.
Balıkların sığabileceği büyüklükte bir güveç tepsinin (yoksa fırın tepsisi de olabilir) tabanına yağını süzdüğünüz soğanları alarak yayınız. Levrekleri üzerine diziniz.
Haşlanmış patates dilimlerini çukur bir kabın içerisinde süzmüş olduğunuz yağla yağlayarak balıkların aralarına tepsinin boşluklarına yerleştiriniz. Artan yağı balıkların üzerine gezdirerek balıkları yağlayınız ve ince limon dilimlerini de yerleştirerek fırına sürünüz. 25-30 dakika sonra balıklarınız pişmiş olacaktır.
Afiyet olsun.
Balık ve patates ne kadar yakıştığını bilenler bilir. Sende iyi biliyorsun gördüğüm kadarıyla:)
YanıtlaSilEllerine sağlık çok hoş görünüyor.
Sevgiler,
arkadaşım ellerine sağlık.levreği güveçte denememiştim.tadını merak ettim en çok.denemeliyim sanırım.sevgiler...
YanıtlaSilGüveçte pişen yemekleri ben de çok seviyorum bunu da deneyeceğim..Ama güveç tepsisi almam gerekiyor.
YanıtlaSilSuna Egemen
Kitchen-art ist;balıkla patates yakışıyor gerçekten güveçte de yapılırsa bir başka güzel oluyor.Sevgiler.
YanıtlaSilMintinin mutfağı;Balıklar güveçte pişince çok güzel oluyor.Denemenizi tavsiye ederim.Sevgiler
YanıtlaSilSuna'cım en kısa zaman da guvecinizi alın;güveçte pişen çok tarifimiz var.