31 Ağustos 2010 Salı

kahveli zeytinyağlı biber dolma



kahveli biber dolmaları


Servis adedi
4
Zorluk derecesi
Orta
Hazırlama süresi
30 dakika
Pişirme süresi
30 dakika


Malzemeler
Miktar
Birim fiyat
Tutar
12-14 adet dolmalık biber
½ kg
2,50 tl
1,25
2 orta boy domates
250 gr
1,5 tl
0,38
¼ su bardağı sızma zeytinyağı
55 gr
7,50 tl
0,41
1 çay kaşığı tuz

0,01
1 çay kaşığı şeker

0,02
1 çorba kaşığı limon suyu

0,02
½ su bardağı su

0,01
Harcı için malzemeler


1 su bardağı pirinç
250 gr
2,75 tl
0,69
½ su bardağı sızma zeytinyağı
110 gr
7,50 tl
0,83
Kuru soğan(balık pulu şeklinde doğranmış)
400 gr
1,00 tl
0,40
2 çorba kaşığı dolma fıstığı
30 gr
100,00 tl
3,00
2 çorba kaşığı kuş üzümü(ayıklanmış)
30 gr
27,00 tl
0,81
1 tatlı kaşığı toz Türk kahvesi

0,10
1 çay kaşığı karabiber 

0,10
2 çay kaşığı tuz

0,02
1 demet maydanoz(ince kıyılmış)

0,25
2 çorba kaşığı ince kıyılmış dereotu


0,25
2 çorba kaşığı kıyılmış taze nane


0,25
1 su bardağı sıcak su



Genel toplam


8,80 tl
Porsiyon maliyeti


2,20 tl

Harç için pirinci 3-4 su yıkayıp süzünüz. Domateslerin dışı kapak olarak ayrılacak ve içi rendelenerek dolma harcına koyulacak.  Zeytinyağını tavaya koyup kızdırınız ve dolma fıstıklarını ekleyip 2-3 dakika karıştırıp sarartınız. (fıstıkların kararmasına izin vermeyiniz) Doğranmış soğanı ekleyip sürekli karıştırarak pembeleşene kadar kavurunuz.  Soğanların kavrulması bitince pirinci ekleyiniz ve 3 dakika kadar daha kavurunuz. Kavurma işlemi bitince sıcak suyu ekleyiniz ve tencerenin kapağını kapatarak 15 dakika kadar demlenmeye bırakınız. Demlenme süresinin sonunda, kuş üzümü, Türk kahvesi, karabiber, maydanoz, dereotu, taze nane, rendelenmiş domatesleri ve tuzu ekleyiniz. Tahta bir kaşıkla harcı güzelce karıştırınız. Hazırladığınız harçla biberlerin içini gevşek bir şekilde doldurunuz. Biberleri domates ile kapatarak tencereye yerleştiriniz. ½ su bardağı suyu, ¼ su bardağı sızma zeytinyağını, 1 çorba kaşığı limon suyunu, şekeri ve tuzu ekleyerek kısık ateşte yaklaşık 30 dakika pişiriniz. Pişme süreleri genel olarak görecelidir. (kullanılan malzemenin tazeliğinden kartlığına, ocakların ya da fırınların termostat derecelerinin farklılıklarına göre değişebilir) bu nedenle yemeklerin pişme esnasında sürekli kontrol edilmesi daha doğru olacaktır. Piştikten sonra dolmaları geniş bir kabın içine çıkararak soğuduktan sonra tranş limon dilimleri ile süsleyerek servis ediniz. Arzu edenler dolmaların üzerine çok az toz kahve serperek deneyebilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder