pesto sos |
Bizim evde makarna cok sevilir ve çok sık pişer. İki kızımda makarnaya bayılır. Rigatoni veya Penne makarnayla(düdük makarna) pesto sos cok yakısır. Ayrıca bazı et , tavuk , balık ve corbalar ile de ekstra lezzetlendirici olarak kullanılır. Bu sosu İtalyan arkadasım Vincenzo’dan ogrenmistim. Size Pesto soslu Minestrone tarifi de verecegim. Ama bugun oncelikle sosu tarif etmek istiyorum. Tarifi hem Vincenzo’nun otantik tarifiyle hem de kolay tarif olarak yayınlayacagım.
Servis adedi | 1 kavanoz (350gr.) |
Zorluk derecesi | KOLAY |
Hazırlık süresi | 10 dakika |
Pişme süresi | - |
miktar | birim fiyat | tutar | |
Taze fesleğen yaprağı | 1 demet | 2,00 | 2,00 |
2 yemek kasığı dolma fıstığı(çam fıstığı) | 20 gr. | 100,00 | 2,00 |
6 iri diş sarımsak | 10 gr. | 10,00 | 0,10 |
½ bardak Parmesan (rendelenmiş)* | 45 gr. | 35,00 | 1,58 |
1 çay bardağı sızma zeytinyağı | 100 gr. | 7,50 | 0,75 |
1 çay kaşığı pul biber (acı veya tatlı) | | | 0,01 |
Tuz | | | 0,01 |
Toplam maliyet | 6,45 | ||
Porsiyon maliyeti | - |
* Parmesan yoksa bir gun onceden rendelenmis ve hafifçe kurumaya başlamış sert mihaliç peyniri kullanılabilir.
Kolay tarif:
Önce zeytinyagını blender’a koyunuz. Sırasıyla dallarından ayırdıgınız yıkanmıs, suları iyice süzülmüş feslegen yapraklarını, dolma fıstıgını, sarımsakları blender’a koyarak birkaç saniye çekiniz. Daha sonra parmesan peyniri ve pul biberi ekleyerek birkaç saniye daha cekin. Sosunuz hazırdır.
Not:Blenderda feslegenleri cektiğinizde cok fazla hamurlasmamasına dikkat edin.İnce dogranmıs bir maydonoz kıvamında olursa iyi olur.
Vincenzo’nun aile tarifi:
Vincenzo’nun ablası italya’da yayınlanmış yemek kitapları olan ünlü bir aşçı. Bu tarif ondan aktarma.
Onlar pesto sosu pizza kesme bıçağı ile yapıyorlarmıs
İlk önce sarmısakların yarısını doğrama tahtasının üzerinde kıyınız. Daha sonra çam fıstıklarını ekleyip kıymaya devam ediniz. Feslegenlerin 1/3 unu kalan sarımsakların tamamını ekleyerek kıymaya devam ediniz.
Geri kalan feslegenleri de ekleyip kıyarak kıyma işlemi bitiriyoruz.
En son çok ince rendelenmiş parmesan peynirini ekleyip tum malmemeyi çukur bir kaseye alınız sızma zeytinyağını ve pul biberi de ekleyerek karıstırınız. Sosun tadına bakınız gerekiyorsa yeteri kadar tuz ekleyiniz.
bu sosu yapmanın daha eski ve en ilkel şekli de tüm malzemenin büyükçe bir taş havanda dövülüp zeytin yağıyla birleştirilerek sos kıvamına getirilmesidir.
Sosunuz servise hazırdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder