Havaların soğumaya başladığı bu günlerde öğle ya da akşam yemeklerinde sunabileceğiniz, davetlerinizde ideal bir başlangıç yemeği olan bu çorbayı çeşitli balıklardan yapabilirsiniz. Beyaz etli balıklardan; kırlangıç, lipsos, iskorpit, orfoz ideal olanlarıdır. Bulamazsanız levrek veya mezgitle de yapabilirsiniz. Biz burada levrek kullandık.
Yediden yetmişe bütün yaş grupları için son derece sağlıklı ve lezzetli olan bu çorbayı denemenizi tavsiye ediyoruz.
Servis adedi | 6 | ||
Zorluk derecesi | ORTA | ||
Hazırlama süresi | Otuz dakika | ||
Pişirme süresi | Bir buçuk saat | ||
Isı ayarları | |||
Fırın yemekleri için (°C) | |||
Ocak üstü yemekler için (düşük-orta-yüksek) | Düşük | ||
Malzemeler | Miktar | Birim fiyat | Tutar |
Haşlama suyu için; | |||
Temizlenmiş balık | ½ kg | 15,00 | 7,50 |
1 orta boy soğan (rendelenmiş) | 125 gr. | 1,00 | 0,13 |
1 adet defneyaprağı | |||
2 çorba kaşığı sirke | |||
2 çay kaşığı tuz | |||
3-4 sap maydonoz | |||
8-10 adet tane karabiber | |||
8 bardak su | 0,50 | ||
Çorba için; | |||
1 çay bardağı pirinç | 100 gr. | 2,75 | 0,28 |
1 orta boy patates (rendelenmiş) | 125 gr. | 1,00 | 0,13 |
1 küçük kereviz (rendelenmiş) | 100 gr. | 2,50 | 0,25 |
1 büyük havuç (rendelenmiş) | 130 gr. | 1,50 | 0,20 |
3-4 adet ince kıyılmış kereviz sapı | 40 gr. | 2,50 | 0,15 |
Servis için; | |||
1 çorba kaşığı kıyılmış maydonoz | |||
Toplam maliyet | 9,14 | ||
Porsiyon maliyeti | 1,53 |
Büyükçe bir tencereye suyu koyunuz. İçine rendelenmiş soğanı, defne yaprağını, tane karabiberleri, sirkeyi, tuzu ve maydanozları atınız. Su kaynamaya başlayınca balığı atınız. Balık pişip kemiklerinden kolayca ayrılacak şekilde on dakika kadar kaynatınız. Delikli bir kaşık yardımıyla balığı tencereden çıkarınız. Balığın etlerini kılçıklarından ayırarak bir kenara alınız. Bu arada tenceredeki suyu kaynatmaya devam ediniz. Etlerinden ayrılmış balık kemiklerini ve
kelleyi kaynamaya devam eden tencereye geri atınız ve yaklaşık otuz dakika kadar daha kemiklerle birlikte kaynatmaya devam ediniz. Bundan amaç lezzetli bir balık suyu elde etmektir. Tıpkı et suyu elde etmek gibi.
kelleyi kaynamaya devam eden tencereye geri atınız ve yaklaşık otuz dakika kadar daha kemiklerle birlikte kaynatmaya devam ediniz. Bundan amaç lezzetli bir balık suyu elde etmektir. Tıpkı et suyu elde etmek gibi.
Bu işlem bitince tenceredeki balık suyunu başka bir tencereye süzerek alınız. Balık suyunun içine pirinç, rendelenmiş patates, rendelenmiş havuç ve rendelenmiş kerevizi atınız ve yaklaşık bir saat kadar kaynatınız. Çorbanızın pirinç ve patatesin içindeki nişasta iyice helmelenene kadar kaynaması gerekmektedir. Bu nedenle pişirme süresi göreceli olabilir. Kontrol edilmesi gerekir. Çorbanız tarif edilen kıvama gelince kıyılmış kereviz saplarını da ilave ederek on dakika kadar daha pişiriniz.
Altını söndürünüz kemiklerinden ayrılıp küçük parçalara bölünmüş balıkları ilave ederek ve kâselere alınız, üzerlerine kıyılmış maydanozu da atarak limon dilimleriyle servis ediniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder