8 Ekim 2010 Cuma

mürdüm erik reçeli



Mürdüm eriği kullandığımız bu reçel tarifimizi evinizde kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Görünümü iştah açıcı, hafif ve lezzetli bu reçeli; mürdüm eriğinin mevsime veda ettiği bu günlerde uygulamanızı tavsiye ederiz.
Servis adedi
1 kavanoz
Zorluk derecesi
ORTA
Hazırlama süresi
2 saat 15 dakika
Pişirme süresi
Yaklaşık 2 saat
Isı ayarları

Fırın yemekleri için (°C)



Ocak üstü yemekler için (düşük-orta-yüksek)
Düşük





Malzemeler
Miktar
Birim fiyat
Tutar
Mürdüm eriği (ikiye bölünerek çekirdeği çıkarılmış)
1 kg
3,50
3,50
Toz şeker
750 gr.
2,50
1,90
1 bardak su
250 ml.


2-3 adet karanfil 

0,10
1 paket toz vanilya
5 gr.

0,15



Toplam maliyet


5,65
Porsiyon maliyeti



Erikleri iyice yıkayıp süzdükten sonra, bıçakla ikiye bölünüz ve çekirdeklerini çıkarınız. Bir tencereye koyunuz ve üzerine toz şekeri dökünüz. İki-üç saat bekledikten sonra ocağa koyunuz, karanfili ekleyiniz ve çok kısık ateşte yaklaşık iki saat kaynatınız. Koyulaşmasına yakın vanilyayı ekleyiniz. Reçelinizin üzerinde köpük oluşursa temiz bir delikli kepçeyle köpüklerini alınız. Reçelinizin koyulaşma kıvamını kontrol etmek için; reçelin suyundan temiz bir kaşıkla küçük bir tabağa koyup soğumasını bekleyiniz. Soğuyunca reçelin üzerine dokunduğunuzda reçel büzülüyorsa reçeliniz olmuş demektir.  Birkaç damla limon suyu ekleyerek birkaç dakika daha kaynattıktan sonra ocağınızı söndürünüz.  Bunun sebebi reçelinizin şekerleşmesini önlemektir. Sıcak sıcak reçelinizi temiz ve kuru cam kavanoza boşaltınız. Kapaklarını sıkıca kapatıp serin ve kuru bir yerde saklayınız. Reçelinizi buzdolabında tutmamanızı tavsiye ederiz. Nedeni kristalleşmesine sebebiyet vermemektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder