5 Ekim 2010 Salı

keşkek Buldan usulü

Keşkek çok küçük nüanslarla ülkemizin hemen hemen her bölgesinde pişirilen bir yemeğimizdir. Biz yazarlarımızdan nedo'nun tarifini yayınlıyoruz.
   
4 Kişilik
1 kg. kemikli kuzu eti, böbrek yatağı kısmı
500gr. Buğday (Döğme)
Yeterince tereyağı
Kırmızı pul biber
Tuz

Öncelikle, etin yağlarını ve sinirlerini iyice temizleyiniz veya kasabınıza temizlettiriniz. Etinizin içinde kemik kırığı olmamasına özellikle dikkat ediniz.
Buğdayları iyice ovarak yıkayınız. Kuzu etini ve buğdayı, orta büyüklükte bir tencereye birlikte koyunuz. Tencereye koyduğunuz etin üst kısmından, dört parmak kadar aşacak şekilde soğuk su ekleyiniz.
Ocak ayarını çok kısık ateşe göre ayarlamaya özen gösteriniz. Kısık ateşte altı-yedi saat kadar ağır ağır pişiriniz.

Yemeğinizi ocağa koyduğunuz andan itibaren, asla kaşıkla müdahale etmeyiniz.  Kaşıkla müdahale etmek, karıştırmak vs. dibinin tutmasına neden olur. Arada bir de suyunu kontrol ediniz. Suyunu çabuk çekmesi durumunda ise altını biraz daha kısınız ve pişene kadar her seferinde azar azar, sıcak su ilave ediniz.
Pişme süresinin sonunda, yemeğin üzerinde buğdayın nişastasından dolayı bir zar oluşur. Sadece tahta kaşıkla bu zarı alınız. Tuzunu ekleyiniz ve yine tahta kaşıkla, etlerin  kemiklerinden ayrılmasını sağlayınız. Sonra tahta kaşığın yardımı ile  iyice döverek et ile buğdayın özleşmesini sağlayınız. Dövme işlemi sonunda etlerin lif lif olması ve buğdayın da tamamen pürtüksüz ve parlak şeffaf bir hal alması gerekir.
Dövme işlemi bittikten sonra keşkeğinizin servisini yapabilirsiniz. Her tabağın üstüne kızdırdığınız kırmızı pul biberli tereyağını dökerek servisi tamamlayınız.
Tadına doyamayacağınız bir keşkek olduğuna tanık olacaksınız.
Afiyet olsun. . .
Kuzu eti sevmeyenler bu tarifte süt dana eti de kullanabilirler.


2 yorum:

  1. merhaba iyiakşamlar buldanusülü keşkek yapmayı deneyeceğim. inşallah başarılı olurum.

    YanıtlaSil
  2. Tarifimizle başarılı olacağınızdan eminiz.Afiyet olsun...

    YanıtlaSil