Karides sevmeyenlerin bile zevkle tüketebilecekleri bir börek olan bu tarifi ön yargılı olmadan denemelerini tavsiye ederiz.
Servis adedi | 6 | ||
Zorluk derecesi | Orta | ||
Hazırlama süresi | 30dakika | ||
Pişirme süresi | 15dakika | ||
Isı ayarları | |||
Fırın yemekleri için (°C) | |||
Ocak üstü yemekler için (düşük-orta-yüksek) | Orta | ||
Malzemeler | Miktar | Birim fiyat | Tutar |
Taze yufka | 4 adet | 0,75 | 3,00 |
Çimçim (küçük) karides (temizlenmiş) | 300 gr | 15,00 | 4,50 |
4 orta boy kuru soğan küçük doğranmış | 300 gr | 1,00 | 0,30 |
2 çorba kaşığı dolma fıstığı | 30 gr | 100,00 | 3,00 |
2 çorba kaşığı kuş üzümü | 25 gr | 15,00 | 0,38 |
1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber | 1,00 | ||
1 çay kaşığı yenibahar | |||
1 çay kaşığı rendelenmiş muskat (küçük Hindistan cevizi) | |||
2 çorba kaşığı doğranmış maydanoz | |||
1 çay kaşığı tuz | |||
3 çorba kaşığı zeytin yağı | 45 ml | 7,50 | 0,34 |
2 su bardağı kızartmalık yağı | 500 ml | 2,6 | 1,30 |
Toplam maliyet | 13,82 | ||
Porsiyon maliyeti | 2,30 |
Öncelikle karidesleri temizleyiniz. Karides temizlemeyi tereyağlı karides sote tarifinde anlatmıştık.
Orta boy bir tavaya üç çorba kaşığı zeytinyağını koyarak dolma fıstıklarını sütlü kahve rengini alana kadar kararmalarına izin vermeden (fıstıklar çok çabuk kararabileceği ve lezzet kaybı olabileceği için) aralıksız karıştırarak kavurunuz. Küçük doğranmış soğanları ekleyiniz ve kavurmaya devam ediniz. Soğanlar da iyice kavrulup sararınca karidesleri ekleyiniz 3-5 dakika karideslerle birlikte sotelemeye devam ediniz.
Soteleme işlemi bitince kıyılmış maydanoz ve tuz dahil diğer bütün baharatları ilave ederek iyice karıştırınız ve bir kenarda ılımaya bırakınız.
Karidesli börekleri ister muska şeklinde, isterseniz de paçanga böreği şeklinde sararak pişirebilirsiniz. Bunun için;
Paçanga böreği şeklinde yapmak için dört adet taze yufkayı mutfak tezgâhına üst üste açınız. dört katlı yufkaları tam ortadan ikiye bölerek yarım ay şekline getiriniz. Dört katlı yarım ay şeklindeki yufkaları diğer katların üzerine alarak tekrar ikiye bölünüz ve her biri alt kenarı yay gibi olan 16 adet üçgen parçalar elde edin. Karidesli içi her bir yufka parçasına pay ederek yaklaşık üç parmak genişliğinde yassı bir sigara böreği sarar gibi sarın ve 2 su bardağı çok kızgın olmayan sıvı yağda her iki tarafı nar gibi olana kadar kızartınız. Fazla yağlarını bir mutfak havlusuna emdirerek servis yapınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder