3 Ekim 2010 Pazar

karidesli börek

Karides sevmeyenlerin bile zevkle tüketebilecekleri bir börek olan bu tarifi ön yargılı olmadan denemelerini tavsiye ederiz.
Servis adedi
6


Zorluk derecesi
Orta


Hazırlama süresi
30dakika


Pişirme süresi
15dakika


Isı ayarları


Fırın yemekleri için (°C)


Ocak üstü yemekler için (düşük-orta-yüksek)
Orta
Malzemeler
Miktar
Birim fiyat
Tutar
Taze yufka
4 adet
0,75
3,00
Çimçim (küçük) karides (temizlenmiş)
300 gr
15,00
4,50
4 orta boy kuru soğan küçük doğranmış
300 gr
1,00
0,30
2 çorba kaşığı dolma fıstığı
30 gr
100,00
 3,00
2 çorba kaşığı kuş üzümü
25 gr
15,00
 0,38
1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber

1,00 

1 çay kaşığı yenibahar 
1 çay kaşığı rendelenmiş muskat (küçük Hindistan cevizi)
2 çorba kaşığı doğranmış maydanoz
1 çay kaşığı tuz
3 çorba kaşığı zeytin yağı
 45 ml
7,50
0,34
2 su bardağı kızartmalık yağı
500 ml
2,6
     1,30
Toplam maliyet
13,82
Porsiyon maliyeti
2,30
Öncelikle karidesleri temizleyiniz. Karides temizlemeyi tereyağlı karides sote tarifinde anlatmıştık. 
Karides temizlemekten kaçınanlar marketlerde satılan donmuş hazır karides de kullanabilirler.
Orta boy bir tavaya üç çorba kaşığı zeytinyağını koyarak dolma fıstıklarını sütlü kahve rengini alana kadar kararmalarına izin vermeden (fıstıklar çok çabuk kararabileceği ve lezzet kaybı olabileceği için) aralıksız karıştırarak kavurunuz. Küçük doğranmış soğanları ekleyiniz ve kavurmaya devam ediniz. Soğanlar da iyice kavrulup sararınca karidesleri ekleyiniz 3-5 dakika karideslerle birlikte sotelemeye devam ediniz.
Soteleme işlemi bitince kıyılmış maydanoz ve tuz dahil diğer bütün baharatları ilave ederek iyice karıştırınız ve bir kenarda ılımaya bırakınız.
Karidesli börekleri ister muska şeklinde, isterseniz de paçanga böreği şeklinde sararak pişirebilirsiniz. Bunun için;
Paçanga böreği şeklinde yapmak için dört adet taze yufkayı mutfak tezgâhına üst üste açınız. dört katlı yufkaları tam ortadan ikiye bölerek yarım ay şekline getiriniz. Dört katlı yarım ay şeklindeki yufkaları diğer katların üzerine alarak tekrar ikiye bölünüz ve her biri alt kenarı yay gibi olan 16 adet üçgen parçalar elde edin. Karidesli içi her bir yufka parçasına pay ederek  yaklaşık üç parmak genişliğinde yassı bir sigara böreği sarar gibi sarın ve 2 su bardağı  çok kızgın olmayan sıvı yağda her iki tarafı nar gibi olana kadar kızartınız. Fazla yağlarını bir mutfak havlusuna emdirerek servis yapınız.
muska sarış biçimi
Muska şeklinde yapmak isteyenler yufkaları 5-7 cm genişliğinde şeritlere bölerek muska böreği sarar gibi sararak da yapabilirler. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder